VARSTVO VINSKE TRTE JUNIJ-PRIPOROČILA METROB

 

V drugi polovici junija smo se v Podravski in Posavski vinorodni deželi srečali z nestanovitnim ali spremenljivim vremenom. V času od 16. do 28. junija smo v 4 do 6 deževnih dneh zabeležili največjo količino padavin v Mariboru in okolici, najmanj na skrajnem SV dežele. V Sebeborcih 56 mm, v Ormožu 74 mm, v Laznici pri Pekrah 105 mm. Še obilnejše padavine so bile zabeležene v okolici Celja, na Kozjanskem in tudi v Posavju. Vremenoslovci za prihodnji teden še napovedujejo spremenljivo vreme s pogostimi plohami.  

Za uspešno preprečitev okužb vinske trte s peronosporo v prvi polovici julija priporočamo uporabo kombiniranih ali sestavljenih fungicidov iz karboksilamidne in strobilurinske skupine, kakor tudi novejši pripravek Enervin, ki vsebuje učinkovini ametoktradin in metiram in ga uvrščamo v skupino pirimidilamini. V pošev pridejo Forum star, Acrobat MZ WGCabrio Top in Enervin, ki kaže zelo zanesljiv učinek na jagodah in listih. Uporabljamo ga v odmerku 2,5 kg na ha. Presledki med škropljenji naj ne bodo daljši od 10 do 12 dni.           

Proti oidiju, ki bi lahko ob zelo ugodnih vremenskih razmerah v juliju (nadpovprečno visoke temperature in dovolj visoka relativna zračna vlaga – sopara) bil tudi letos zelo nevaren, priporočamo redno dodajanje pripravkov na osnovi močljivega žvepla (Kumulus DF, …) in učinkovite pripravke iz našega nabora. Uporabimo lahko Collis ali Vivando ali Stroby WG. Naj spomnimo, da pripravek Cabrio Top vsebuje dve učinkovini in sicer piraklostrobin in metiram in kaže hkrati odličen učinek proti pepelovki (oidiju) in peronospori.  

V času pred strnitvijo jagod v grozdih priporočamo uporabo »botriticidov« kot so Rovral Aquaflo v odmerku 1,5 l/ha in Cantus, ki ima zelo dober stranski učinek proti oidiju. V poštev pridejo tudi pripravki z učinkovinami fenheksamid, fludioksonil + ciprodonil in pirimetanil.      

Po 18. juniju se je začel let metuljčkov drugega rodu grozdnih sukačev. Zatiranje goseničic bo sovpadalo z drugim škropljenjem oz. zatiranjem ameriškega škržatka, za kar je predvsem predviden Reldan 22 EC (okrog 10. julija).

http://www.metrob.si/News/NewsDetailView/Nega-in-varstvo-rastlin-Varstvo-vinske-trte-v-1--pol--julija 

 

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information