REZULTATI OCENJEVANJA VIN 2019 S KOMENTARJEM

Sveti štefan, 20.3.2019

 

Spoštovane vinogradnice in vinogradniki, vinoljubke in vinoljubci.

 

za nami je 9. društveno ocenjevanje vin, ki smo ga izpeljali 19.3.2019 v gasilsko kulturnem domu Sveti Štefan.

Člani 5 članske komisije so ovrednotili naša vina iz goric, ki jih pokriva naše društvo. Ocenjenih je bilo 43 vzorcev, od tega 34 belih in 9 rdečih.

 

Letnik je so zaznamovale neugodne jesenske razmere, posledično slabše zdravstveno stanje grozdja, kar tudi vpliva na kakovost ocenjenih vin. Tako da so to leto vina bolj blaga in nežna, s ponekod lepo izraženo sadnostjo in svežino. Lepo so izpostavljene sortne značilnosti predvsem pri laškem rizlingu, chardonnayu in sauvignonu.

 

 

Žal so se tudi to leto pojavile napake vin, ki so posledica nepravilnega negovanja vina in že prej tudi predelave grozdja, seveda pa je odigralo veliko vlogo tudi vreme in posledično slabše zdravstveno stanje grozdja, ki je botrovalo kar nekaj napakam in boleznim. Posledično se je to odrazilo s povišanim deležem vin z napako ali boleznijo tudi pri našem ocenjevanju.

Tako smo imeli od 43-ih vzorcev izločenih kar sedem, od tega trije beli in štirje rdeči vzorci, največ zaradi etilacetata (cik), oksidacije, bekserja, žal se je pojavljal tudi 4etil fenol (konjski znoj), kar kaže, da imamo še vedno nekoliko težav s pridelavo rdečih vin. So pa bekserji, oksidacije in druge blage napake in bolezni, s primerno kletarsko prakso, še odpravljivi.

 

Predsednica komisije Tadeja Vodovnik Plevnik je vina na ocenjevanju pohvalila, kot tudi organizacijo in izvedbo ocenjevanja, za katero poskrbijo člani društva, da vse poteka kot mora.

Tudi ocenjevalci so bili odlično usklajeni.

 

Vsem vinogradnikom pa, ki ste prinesli vzorce in prejeli nagrade iskreno čestitamo.

 

Rezultate ocenjevanja si lahko ogledate v razpredelnici, ki jo prilagamo v priponki.

 

55704619 565543520610638 2849877905188585472 n

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information