NEGA MLADEGA VINA IN DELOVNA DEGUSTACIJA

Sveti Štefan, 22.1.2024 - Vinogradniško društvo »Štefan« Sv. Štefan je na Sv. Vincenca dan, zaščitnika vinogradov in vinogradnikov, ko naj bi šel vsak vinogradnik v svoj vinograd in obrezal vsaj tri trte, pripravilo predavanje na temo Nega mladega vina in delovno degustacijo mladih vin

22.1.2024 del degustacija VD Sv.Stefan 1 1

Vinogradniki so v prvem delu poslušali predavanje, ki ga je izvedla Tadeja Vodovnik Plevnik, specialistka za vinarstvo, v drugem delu pa je sledila degustacija vzorcev mladega vina.

Pridelovalno leto 2023 je bilo za vinogradnike zelo zahtevno od nizkih temperatur spomladi, poleti veliko dežja, toča, posledično zahtevno škropljenje, so bili vzrok za hiter razvoj grozdne gnilobe v zadnji fazi dozorevanja grozdja, poleg tega pa je trte prizadela še pozna peronospora. Zato je bilo potrebno prebiranje grozdja, obvezen razsluz, dodajanje selekcioniranih kvasovk, žveplanje, dodajanje dušičnih snovi- hrane za kvasovke, priporočen hiter prvi pretok in pa do sedaj je že skoraj moral biti opravljen tudi drugi pretok.

Ponudba narave je vsako leto drugačna, zato sta pridelava grozdja in kletarjenje iz leta v leto različna oziroma manj ali bolj zapletena.

Delovna degustacija je za vinarje v tem obdobju izredno pomembna, saj prejmejo nasvet in usmeritev za nadaljnjo nego vina, če je karkoli narobe pa tudi nasvet kako vinu pomagati in ga pripraviti na ocenjevanje in seveda tudi za zdravo in zadovoljno uživanje pridelka.

Letos so vinogradniki društva Sv. Štefan prinesli na delovno degustacijo 28 vzorcev različnih mladih vin. Poleg bele in rdeče zvrsti so med vzorci okušali tudi laški in renski rizling, rumeni muškat, kerner, beli pinot, modro frankinjo, sauvignone in chardonnaje. Splošna ugotovitev je, da so se vzorci pokazali za zelo dobre, saj večjih napak ni bilo, našel se je samo en bekser in mogoče malo povišanih hlapnih kislin in pa lepotne napake, kot je grenkoba in pa živahne kisline, ki pa jih vinogradniki lahko hitro odpravijo.

Na splošno so vina sveža, lepo sadna v vonju, po večini suha in zmerno alkoholna, saj leto ni nudilo ravno bogatih sladkorjev. Kako nam bo letos uspelo pokazati naše znanje v kletarjenju pa bomo pokazali na društvenem ocenjevanju vin, ki ga bomo izvedli v mesecu marcu.

22.1.2024 del.deg. VD Sveti Stefan splet 22.1.2024 del. deg. VD Sv. Stefan 5 5   22.1.2024 del degustacija VD Sv.Stefan 4 4

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information